4. De ce le plac barbatilor femeile cu sani mari!?

De ce barbatii prefera femeile cu sani mari mult timp a reprezentat un mister in psihologia evolutionista, mai ales datorita faptului ca dimensiunile sanilor unei femei nu au nici o legatura cu capacitatea acesteia de a produce lapte; femeile cu sani mai mici pot produce aceeași cantitate de lapte pentru copii lor ca si femeile cu sanii mari. Rezultand de aici ca femeile cu sani mai mari nu sunt mama mai bune decat femeile cu sani mai mici. Atunci de ce barbatii prefera femeile cu sani mari? Pana recent nu a existat nici un raspuns satisfacator.

Frank Marlowe antropolog la Harvard a propus o solutie pentru acest puzzle, la sfarsitul anilor 90, gandind retrospectiv este un alt mister de ce nimeni altcineva nu a venit cu aceasta idee mai curand. Marlowe face observatia, foarte simpla, ca sanii mai mari, deci si mai grei, se lasa in mod vadit mai mult odata cu inaintarea in varsta, decat sanii mai mici. Astfel, este mult mai usor pentru barbati sa evalueze varsta unei femei(si totodata valoarea ei reproductiva) din vedere daca aceasta are sanii mai mari decat daca ea ar avea sanii mai mici, sani care nu se modifica asa de mult odata cu varsta. In mediul ancestral nu existau carti de identitate sau certificate de nastere pe care barbatii puteau sa le verifice pentru a afla varsta femeilor . Nu exista nici un calendar si deci nici notiunea de zi de nastere in mediul ancestral, insusi femeile nu stiau cu exactitate ce varsta aveau. Barbatii ancestrali trebuiau sa deduca varsta femeilor si valoarea lor reproducatoare din semne fizice, de aceea starea sanilor lor reprezenta un indiciu folositor, dar numai daca acestia erau destui de mari pentru a-si schimba forma odata cu varsta. Barbatii puteau deduce varsta unei femei in mod precis si incercau sa se imperecheze numai cu femei tinere daca acestea aveau sanii mari. Marlowe  avanseaza ipoteza ca acesta este motivul pentru care barbatii prefera femeile cu sanii mari.

Mai recent, a aparut o alta explicatie, in cadrul psihologiei evolutioniste, pentru a explica motivul pentru care barbatii prefera femeile cu sani mari. Un studiu pe femeile din Polonia arata ca femeile care au sani mari si o talie ingusta au o fecunditate mai mare, indicata de nivelul lor de hormoni reproductivi (17-beta-estradiol si progesteron). Se pare ca barbatii prefera femeile cu sani mari pentru acelasi motiv pentru care prefera femeile cu talie ingusta. Dovezi empirice viitoare sunt necesare pentru a stabili care din cele doua explicatii este ceea corecta. […]

Barbatii pot sa deduca varsta unei femei si valoarea ei reproductiva daca-i pot observa in mod direct sanii si alte trasaturi fizice (cum este si continutul de grasime din organism). Dar ce pot face barbatii daca nu pot observa in mod direct corpul feminin? Daca corpul feminin este ascuns de haine groase, de exemplu? Barbatii au nevoie de o alta modalitate de determinare a varstei unei femei: culoarea parului ei!

TO BE CONTINUED

Allan S. Miller & Satoshi Kanazawa: Why Beautiful People Have More Daughters

Traducere: Ego

 

Urmeaza: De ce le plac barbatilor femeile cu par blond!?

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: