De ce la plac barbatilor bombele blonde (si de ce vor femeile sa arate ca ele)

Se crede in mod normal de catre adeptii Modelului Standard al Stiintei Sociale ( cu alte cuvinte aproape toata lumea in afara de psihologii evolutionisti) ca mass-media impune o imagine a frumusetii ideale feminine, fetelor si femeilor din societatea noastra, fortandu-le pe acestea sa aspire catre aceste standarde artificiale si arbitrare. Conform acestei pareri, fetele si femeile vor sa arate ca starurile pop, actrite si fotomodele pentru ca sunt bombardate cu imaginile acestor femei. Rezultand de aici, conform acestui punct de vedere, fetele si femeile vor inceta sa doreasca sa arate ca ele daca mass-media ar inceta sa le bombardeze cu aceste imagini, sau sa schimbe arbitrar stndardele frumusetii feminine.

Nimic nu poate fi mai  indepartat de adevar. Sa pretinzi ca fetele si femeile vor sa arate ca bombele blonde din cauza afiselor publicitare, filmelor, emisiunilor TV si clipurilor video este la fel de absurd ca si teoria ca oamenilor li se face foame din cauza ca sunt bombardati cu imagini cu mancarui de catre mass-media. Daca mass-media ar inceta sa inunde sociatatea cu iamagini ale macarurilor , oamenii nu ar mai simtii foamea! Oricine poate sesiza absurditatea  acestui argument. Simtim foamea in mod regulat pentru ca avem mecanisme fiziologice si pshihologice care ne determina sa cautam si sa consumam mancare. Avem aceste mecanisme intrinseci deoarece ele rezolva o problema adaptiva de supravietuire. Stramosii nostrii (cu mult inainte sa fie oameni sau chiar mamifere) care nu reuseau sa simta nevoia de mancare nu supravietuiau destul ca sa produca urmasi care sa le care genele. Rezulta de aici ca indiferent daca toate reclamele cu mancaruri ar disparea tot am resimti senzatia de foame. Reclamele sunt consecinta nevoiei noastre de a simtii foamea, nu cauza. Sunt explorate nevoile noastre intrenseci, nu le creaza.

Acelasi principiu se aplica si in cazul idealului frumusetii feminine. Doua tipuri dovezi sunt suficiente sa contrazica presunerea ca imginile din mass-media si “cultura” in general, forteaza fete si femeile sa-si doreasca sa arate ca niste bombe blonde. In primul rand, cum se poate vedea si mai jos, femeile isi vopsesc parul blond de cel putin jumatate de mileniu, posibil chiar cu doua milenii in urma, cand nu existau televizoare, filme sau reviste (desi exista portrete , prin intermediul carora stim astazi ca femeile isi vopseau parul blond in secolele XV-XVI in Italia). Dorinta femeilor de a fi blonde depaseste aparitia mass-mediei cu secole daca nu cu milenii.

A doua dovada, un studiu recent arata ca femeile din Iran,femei care nu sunt expuse in mod normal la cultura occidentala, mai mult, majoritatea femeilor poarta imbracamintea tradional musulmana hijab care cu usurinta acopera intregul lor corp, facand distingerea formelor imposibila sunt in mod paradoxal mai preocupate de propriul corp si vor sa piarda mai multe kilograme decat corespondentele lor americane care traiesc in tinutul lui Vogue si a papusii Barbie .Modelul Standard al Stiintei Sociale care atribuie preferintele si dorintele femeilor in totalitate mass-mediei, are mari dificultati sa explice cum femeile din Italia secolului al XV-lea si femeile din Iran, zile noastre, aspira si urmaresc acelasi imagine ideala a frumusetii feminine ca si femeile din societatile occidentale contemporane.

De ce vor femeile sa arate ca niste bombe blonde? Psihologia evolutionista sugereaza ca acest lucru se intampla deoarece barbatii vor sa se imperecheze cu femei care arata in acest mod. Dorinta femeilor de a arata ca ele este o consecinta directa, realista la dorinta barbatilor. Astfel se ridica un semn de intrebare: de ce vor barbatii sa se imperecheze cu femei care arata ca niste bombe blonde? Deoarece femeile care arata in acest mod au o valoare reproductiva si o fertilitate mai mare obtinand un media un mai mare succers reproductiv. Nu este nimic arbitrar in legatura cu imaginea frumusetii feminine ideale; aceasta fiind in mod precis si calculata de milioane de ani de evolutie prin selectia sexuala. Barbatii din zilele noastre vor sa se imperecheze cu femei care arata ca niste bombe blonde, ca raspuns, femeile vor sa arate ca ele, pentru ca barbatii ancestrali care nu voiau sa se imperecheze cu femei care aratau ca niste bombe blonde nu au lasat asa de multi mostenitori.

Sa aruncam o privire la ce inseamna exact “bombe blonde”. […]

Bombele blonde se compun din mai multe caracteristici: tineretea, parul lung, talie ingusra, sani mari, par blond si ochii albastrii. Fiecare trasatura are in spatele ei o anumita logica evolutionista.

TO BE CONTINUED


Alan S. Miller & Satoshi Kanazawa : Why Beautiful People Have More Daughters

Traducere: Ego

Reclame
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: